desuflet
Postat: joi, 24 oct 2019, ora 15:54

A fi puternic inseamna a avea totul acolo unde esti, chiar si atunci cand nu ai nimic...

Savatie Baștovoi:

"Purtam in noi locurile si lucrurile in mijlocul carora traim. Un om care umbla prin asfalt, miroase a asfalt. Un om care umbla prin frunze, miroase a frunze. Un om care priveste prin parbriz are privirea de sticla. Un om care se apleaca peste un izvor, te priveste ca o apa. De la copaci tragi in tine statornicie, de la cerul instelat tragi nemarginirea. Purtam in noi locurile si lucrurile in mijlocul carora traim." 

Cine se mai mira ca nu avem nimic de daruit, ca privirea nu mai canta si vorbele nu mai alina. Faceti-va timp pentru copaci, pentru apa, pentru stele. Linistea noptii da sens galagioasei zile.

Ieromonah Savatie Bastovoi


"Oamenii au facut statii de alimentare pentru masini, dar uita sa se incarce ei insisi de energia vietii. Avem masini puternice care poarta in gol trupuri si suflete slabe. Stiinta a fortificat tehnica, dar nu a inventat un mod de a fortifica omul. Prefer un om puternic descult, pe malul unui rau, decat un om slab intr-o nava spatiala.

A fi puternic inseamna a avea totul acolo unde esti, chiar si atunci cand nu ai nimic."

Devenim ceea ce traim! Este mesajul emotionant pe care a tinut sa-l impartaseasca pe facebook, ieromonahul Savatie Bastovoi. Postarea a strans mii de aprecieri din partea internautilor. Acest text plin de simboluri si metafore ne indeamna sa nu pierdem umanitatea din noi, sa ne facem timp pentru lucrurile simple, cum ar fi copacii, apa sau stelele, dar care, in esenta, aduc bucurii autentice si ne zidesc starea interioara. Totodata, trebuie sa fim atenti si la ce experiente dam fiintei noastre sa traiasca si cu ce fel de oameni alegem sa ne inconjuram, intrucat „ceea ce facem, ne face!” Insusi Petru Damaschin observa cum “mintea se preface dupa forma fiecarui lucru pe care il primeste si se coloreaza dupa chipul lucrului cunoscut de ea.”

Despre Savatie Bastovoi trebuie sa stiti ca s-a nascut pe 4 august, 1976, la Chisinau, ca ulterior, impreuna cu familia sa, sa se mute in satul Oricova, raionul Calarasi, sat in care isi petrece intreaga copilarie (copilaria petrecuta acolo fiind si subiectul care l-a inspirat atunci cand a scris romanul “Iepurii nu mor.”)

Are studii de pictura, filosofie, teologie si a predat iconografia la Seminarul Teologic din Chisinau. In 1999, Savatie (Stefan) Bastovoi alege calea monahala, fiind tuns in monahism la Manastirea Noul Neamt din Chitcani, iar in 2002 este hirotonit ieromonah.

Savatie Bastovoi continua sa scrie, devenind unul din cei mai indragiti scriitori ortodocsi atat in Romania, cat si Republica Moldova. Printre cele mai importante carti ale sale se numara – “In cautarea aproapelui pierdut”, “Intre Freud si Hristos”, “A iubi inseamna a ierta”, “Nebunul”, ș.a. Acestea se vand in zeci de mii de exemplare, unele din ele fiind si traduse, cum este, de exemplu, si romanul - Iepurii nu mor, tradus la Paris si bucurandu-se de o mare priza la public.

Savatie Bastovoi este cunoscut si prin numeroasele conferinte pe care le-a sustinut, abordand teme diverse, de la iubire si pana la parenting.

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!