desuflet
Postat: duminică, 19 ian 2020, ora 10:47

Inima - miracolul în care încape o lume, centrul a Tot și toate

Exista o inima pe care medicii o opereaza, o inima pe care acestia o transplanteaza chiar. La fel, exista o inima care este profund ranita atunci cand cineva este jignit sau insultat. Exista o inima care vibreaza, atunci cand acea persoana este laudata, incurajata, dar, mai ales, iubita. La fel cum fiecare avem cate o inima in care se ascunde intreg Universul.

Inima este persoana insasi. Aceasta este identificata cu chiar sufletul nostru. Ea este o metafora a iubirii neconditionate. Inima este si primul organ care se formeaza la un fat, iar cercetatorii nici pana acum nu au putut descoperi ce anume declanseaza prima bataie a inimii la un nou-nascut. In unele traditii se crede ca, de fapt, acesta este momentul cand sufletul intra in corp.

Exista o inima in toate - un miez, o substanta, o vitalitate, un centru - pentru toti si fiecare. Iar acest adevar este prezent in orice entitate din cosmos. Chiar si o molecula, care este cea mai mica parte dintr-o substanta, are o inimă, un miez - atomul. Exista un nucleu in chiar un atom. In cele mai minunate creaturi cum ar fi furnica, gasim tot o inima.

Insusi Universul iubeste inima! Nu in zadar, atatea lucruri din jurul nostru ni se infatiseaza sub aceasta forma atat de familiara si iubita de noi. Cu un pic de constientizare, putem vedea inimi peste tot - in umbre, nori, balti, flori, stanci, frunze - in orice coltisor al lumii acesteia.

Cand inima vorbeste, totul devine secundar. Vocea inimii este adesea privita drept cuvantul final. Toate argumentele palesc atunci cand inima incepe sa vorbeasca si sa se exprime.

Tocmai deaceea, inimile au nevoie de educatie si perfectionare, la fel cum corpul are nevoie de exercitiu si moderatie. Doar ca unii oameni se arata ignoranti atunci cand vine vorba de descoperirea si ascultarea acelei voci a inimii. Subiectul legat de cunoasterea si educarea inimii, adesea este lasat in umbra sau tratat ca fiind lipsit de importanta. Cu toate acestea, inima este adesea mentionata in traditiile spirituale ca fiind locul vietii spirituale. Spiritualitatea din orice colt al lumii ofera numeroase informatii si practici de dezvoltare a sensibilitatii si deschiderii inimii. Dupa nu foarte mult timp de exercitiu, vom observa cum compasiunea, bunătatea, empatia, deschiderea si generozitatea expandeaza. In rezultat, ne umplem de implinire si bucurie.

Inima este sediul intelepciunii pentru evrei, centrul Universului pentru hindusi, tronul lui Dumnezeu pentru sufi, un element important pentru budisti, esenta a ceea ce inseamna sa fii om pentru confucieni si locul unde-l gasim pe insusi Dumnezeu, pentru crestini.

Indiferent de filozofia pe care o impartaseste fiecare, suntem indemnati sa ne daruim cu toata inima, sa traim cu o inima deschisa, golita de egoism, rautate sau invidie. Sa-i tratam pe semenii nostri cu o inima blanda si iubitoare. Calea inimii este o cale plina de implinire si de roade, care duce la adevaruri profunde, la pace si bucurie.

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!