desuflet
Postat: marţi, 22 oct 2019, ora 17:28

Oricine se află pe drumul vieții spirituale este la început, indiferent cât de departe a ajuns

“În viața duhovnicească nu ieșim niciodată la pensie și nu avem niciodată concediu. Provocarea este continuă.”

Arhid. Adrian Sorin Mihalache

Notițe din discursul arhid. Adrian Sorin Mihalache, în cadrul lansării cărții ”Ești ceea ce trăiești” (Cluj-Napoca, 20.10.2019)

“Viata spirituala e ceva diferit fata de ce avem noi la indemana in mod obisnuit. Cand biserica ne cheama sa cultivam viata spirituala, de fapt, ne cheama la cel mai complex si cuprinzator proiect de dezvoltare personala. Avem nevoie de atentie sustinuta in fiecare zi. Atunci cand cineva se incumeta sa plece la drum pe parcursul acestei vieti spirituale, de fapt, incepe cea mai exploatanta versiune de viata la care s-ar putea expune, pentru ca aceasta ne ocupa cu totul, nu ne lasa nici un compartiment neluminat sau nefolosit, sau inchis din fiinta noastra.

Oricine se afla pe drumul vietii spirituale, este la inceput, indiferent cat de departe a ajuns, sentimentul lui este ca e la inceput.

Cu toate acestea, Dumnezeu ajunge sa se traduca intr-o dragoste pentru viata spirituala. Aceasta dragoste trebuie sa ne caracterizeze si e bine sa ne cercetam sufletul, sa vedem daca ne este dor si ne dorim cu adevarat sa ne incumetam pe acest drum al vietii spirituale. Nu este vorba de o profesie care are un anumit numar de ore de prestat pe zi. E provocatoare, pentru ca ne ocupa tot timpul.

Cu tot efortul, odata ce incepem sa mergem pe aceasta cale, noi orizonturi ni se vor deschide. Oameni obisnuiti fiind, avem datele de a trai neobisnuit in lumea aceasta. Chiar daca suntem asemeni semenilor nostri, noi suntem totusi chemati sa traim o viata care este complet diferita de viata obisnuita. 

Cel ce a facut lumea a facut totul pentru noi si s-a dat pe Sine noua ca sa nu ne lipseasca nimic din ce este fundamental. Ca noi sa nu mai fim ingrijorati, sa nu mai fim chinuiti pe lumea aceasta si de aici - pacea, linistea, blandetea, lumina, bunatatea, nadejdea, care vin toate prin cate ne-a dat noua si prin faptul ca El insusi ni S-a dat noua.

Crestinul trebuie sa aiba, fiind in viata spirituala, un cu totul alt tipar de gandire, de emotie, de actiune, pentru ca este Fiul/Fiica lui Dumnezeu dupa Har. Crestinul e ca o paine calda pentru cei flamanzi, e ca un pahar de apa pentru cei insetati, ajunge sa se bucure mai mult ca-i hraneste pe altii. Si daca mie mi-e sete si-i vad pe cei insetati ca beau, mie mi s-a ostoit setea. Si daca mie mi-i somn si-i vad pe ceilalti obositi ca se odihnesc, ma odihnesc odata cu ei. Crestinul este acela care se implineste prin ceilalti, se desavarseste prin ceilalti si prin ceea ce face pentru ceilalti.

Viata spirituala e un proiect care ma ocupa cu totul, eu unde mai sunt? In care camaruta raman cu mine insumi si unde scap de acest proiect? Cand intru in concediu din viata spirituala si provocarile ei? Cand ies la pensie ca sa ma pot bucura si de viata mea, nu doar de cele ale lui Dumnezeu?

In viata duhovniceasca nu iesim niciodata la pensie si nu avem niciodata concediu. Provocarea este continua. Si toate concediile sunt marcate de exigentele vietii duhovnicesti. Nu iesim niciodata de sub auspiciile ei.”

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!