desuflet
Postat: marţi, 10 dec 2019, ora 09:41

Fost bancher despre creditele la banci: „Este un mijloc de a te inrobi.”

Parintele Ilarion Dan, duhovnic la manastirea din localiatea Crucea, jud. Constanta, a devenit popular in spatiul mediatic, impresionand prin povestea fascinanta de viata. Lucrand multi ani ca sef a mai multor banci, in 2008 s-a desprins de viata obisnuita, alegandu-l pe Dumnezeu. Prezent la o conferinta organizata la Cluj, oamenii au fost curiosi sa-l intrebe, ca fost bancher, daca recomanda sa te imprumuti la banca. Iata ce a raspuns parintele:

„Nu indemn oamenii, categoric sa ia credite. Sint cazuri specifice cand mai dau o binecuvantare, cazuri foarte bine analizate, exceptii. Dar in general, nu. Este un mod de a fi legat, de a te inrobi. Plus ca perspectivele economice sunt foarte, foarte sumbre. Va sfatuiesc cu toata dragostea sa evitati, daca puteti, sa scapati de datorii. Sa nu mai aveti legaturi cu bancile, pentru ca este si un stres cumplit, riscurile sunt foarte mari, lumea financiara va trece prin tot felul de procese, modificari, prabusiri ale monezilor, explozii ale dobanzilor. Sunt riscuri extrem de mari si nu veti putea face fata. Modul de viata urban nu e foarte sustenabil pe termen lung, sa stiti si este foarte vulnerabil. Ca sa traiti intr-o lume urbana, compromisul ar fi extrem de mare. Nu stiu daca sunteti dispusi sa-l faceti. S-ar putea sa va puneti probleme de constiinta foarte mari.”

Iar in ceea ce priveste evolutiile economice si politice ale Romaniei in urmatorii ani, parintele nu e foarte optimist. „Este o tara jefuita la maxim. Am ajuns sa ne exportam resursele, inclusiv cele umane. Exportam tot ce se poate si am ajuns sa exportam si creierele noastre si bratele noastre de munca. Nu stiu daca in istorie a fost asa ceva, un exod de o asemenea proportie, pe timp de pace. Este o situatie dramatica. Daca am fi fost inradacinati in credinta am fi fost altfel si, probabil, am fi avut si alti conducatori. Conducatorii, sa stiti, sunt ingaduiti de Dumnezeu. Eu am mai spus si o repet, noi nu mai suntem un popor crestin. Romania nu mai este o tara crestina, crestinii sunt minoritari in Romania. Ganditi-va ca in toate bisericile din Romania, intr-o zi de duminica sunt undeva 1,5-2 milioane, in jur de 5-10% din populatia tarii. Am avut un exemplu cand s-a desfasurat referendumul pentru familie in care s-au prezentat 3 milioane de oameni. S-a vazut cat de mult suntem noi preocupati de curatenia acestui popor. Agenda politica este deja facuta. Sa nu va ganditi ca implicandu-ne in politica am putea sa schimbam ceva. Este o iluzie. Acum poate spun lucruri care ar deranja pe multi. S-au schimbat foarte multe guverne, am schimbat patru presedinti, cred. Iar guvernele au fost din ce in ce mai slabe, nu stiu daca va dati seama de lucrul acesta. Aceasta nu e o intamplare. Uitati-va la Romania, nu mai este un stat care sa fie in folosul cetateanului roman. Nu stiu daca va simtiti aparati de statul roman, va simtiti reprezentati de politicienii romani, nu cred. Eu nu m-am simtit niciodata.

Nu este niciun temei sa credem ca va fi altfel, finalul acestui demers este... un regim totalitar. Asta e parerea mea, nu trebuie sa ma credeti, dar uitati-va in jur. Nu vom face fata provocarilor care vor veni, daca nu vom fi pusi la punct din punct de vedere duhovnicesc, unu la mana. Doi la mana, va trebui sa invatam sa traim auster. Provocari vor fi extrem de mari si agresive. Biserica va fi pusa sub presiune, vorbesc de biserica in sens duhovnicesc, va fi supusa de masuri de ocultare, chiar. Stiti ca sunt oameni, in Anglia care sunt dati afara de la munca, pentru ca poarta cruciulita la gat? [...]

Romania nu este de una singura, ea este intr-o constructie suprastatala care este Uniunea Europeana. Romania nu mai este o tara suverana, se afla intr-o zona periculoasa, sa zic, pe o falie de demarcatie intre doua blocuri geopolitice, Blocul Atlantist si cel Euroasiatic. Este o zona de fractura care trece cam pe langa noi. Aici pot fi conflicte oricand. Aici doar Dumnezeu ne poate pazi. Foarte multa lume spune ca noi suntem in NATO, ne apara NATO, nu ne apara nimeni, sa stiti. Noi suntem prea mici, in plan politic - cine-i Romania? Noi suntem un pitic politic, economic, suntem o tara insignifianta. Daca am putea face ceva e doar in plan spiritual.”

In cadrul conferintei au fost abordate si problemele legate de familie. Multi parinti l-au intrebat pe parintele Ilarion, cum ar putea sa limiteze dorinta copiilor de a li se cumpara orice. „Aici este o mare provocare. Copiii merg la scoala, vad la ceilalti colegi si vor si ei lucruri asemanatoare. Sunt, din pacate, foarte multi parinti iresponsabili care-si distrug copiii inecandu-i in lucruri materiale si in ecrane, alta nenorocire. Trebuie foarte mult tact, foarte multa rabdare si rugaciune. Sigur ca veti face niste compromisuri la un moment dat. Exista o stare de razvratire a copiilor in ziua de azi, impotriva parintilor, un soi de nemultumire. Aceasta stare vine din lumea virtuala, incredibil cat de mult influenteaza. Trebuie sa le oferim alternative si, bineinteles, multa dragoste si fermitate. Nu este o reteta unica. In primul rand, mama si tata sa aiba acelasi discurs fata de copil, sa faca aceeasi echipa. Copiii au tendinta sa derapeze, dar nu trebuie sa ne speriem, daca a primit cei sapte ani de acasa, a primit ceea ce trebuie - dragoste, atentie, a fost dus la biserica, a fost impartasit, chiar daca derapeaza un pic, el revine, sa stiti.” Iar cat priveste educarea copiilor... „Baietii din ziua de astazi nu mai sunt pregatiti sa fie barbati. In familia traditionala, dupa o anumita varsta, intra in grija tatalui, pentru ca faceau anumite lucrari impreuna cu tatal. El intra in cele barbatesti in mod firesc. Acum ce se intampla, baietii traiesc foarte mult sub obladuirea mamelor lor, pe care ii cocolocesc. Ajunge la maturitate si nu mai e capabil sa-si asume responsabilitati. Se obisnuieste cu o viata comoda.”

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!