desuflet
Postat: marţi, 29 oct 2019, ora 16:12

Îmbrățișările țin medicul departe! Vezi ce efecte terapeutice au acestea!

V-ati gandit vreo data ca o imbratisare poate fi cel mai de pret cadou pe care puteti sa-l oferiti unei persoane? S-a dovedit, nu de putine ori, ca aceasta este o terapie cu foarte multe rezultate, fiind in acelasi timp si cea mai puternica forma de comunicare intre oameni.

O mica imbratisare poate face lucruri mari! Depasirea fricilor sau a sentimentului de singuratate, o stima de sine mai inalta, stare profunda de bine si de relaxare, o incredere mai mare in noi si cei din jur, ar fi doar cateva dintre efectele miraculoase pe care le au imbratisarile.

Acestea ne ajuta sa formam si sa intarim relatiile interumane. Uneori o imbratisare poate conta mai mult decat ne putem inchipui! Ea exprima, de multe ori, lucruri pe care nu le-am putea spune prin cuvinte, producand o senzatie extrem de intensa de apropiere fata de alta persoana. Aceasta atinge sufletul si pentru o perioada, acel cineva poate uita de lucrurile si problemele din jur. Nu putine au fost cazurile experientelor proprii cand, dupa o imbratisare, simtim ca ni s-a luat „o piatra de pe inima”, am avut o profunda stare de bine si increderea ca vom reusi!

Totul a fost dovedit chiar stiintific de catre specialisti, facandu-se si experimente in care s-a ajuns la concluzia ca imbratisarile au un palier larg de efecte fiziologice si psihologice:

Imbratisarile reduc considerabil nivelul stresului. Oamenii de stiinta au aratat ca o persoana care este imbratisata are un nivel mai redus de cortizol, hormon secretat de glandele suprarenale in conditii de stres. Cortizolul a scazut in mod semnificativ cand participantii la studiu au fost imbratisati pentru minim 20 de secunde. Un nivel ridicat de cortizol determina cresterea tensiunii arteriale, dar si a nivelului de zahar in sange.

Echilibreaza sistemul nervos. Corpusculii Vater-Pacini, mecanoreceptori din piele care sunt responsabili de sensibilitatea la vibratii si presiune au o legatura directa cu creierul prin sistemul nervos, fiind astfel foarte sensibili la atingere. Cand cineva este imbratisat, sistemul sau nervos parasimpatic se echilibreaza.

Imbunatateste sanatatea inimii si micsoreaza ritmul cardiac. Asta inseamna sa nu va opriti aici cu... imbratisarile! Odata ce se micsoreaza, prin imbratisari, distanta dintre oameni, se micsoreaza si cea dintre inimi, iar efectul e unul miraculos, la propriu! Prin atingerile pline de afectiune are loc reducerea tensiunii arteriale si a afectiunilor cardiace. Potrivit specialistilor, in timpul imbratisarilor se elibereaza cantitati semnificative de oxitocina, hormonul atasamentului si al iubirii, care determina sentimentul de afectiune fata de cineva.

Un lucru deloc de neglijat, care a fost dovedit, este ca oxitocina poate reduce si pofta de droguri sau de mancare, intrucat mareste senzatia de satisfactie si diminueaza sentimentul de frustrare. Expertul international in oxitocina, Paul Zak, ne recomanda cel putin 8 imbratisari pe zi pentru a fi mai fericiti si a ne bucura de relatii mai bune. Imbratisarile mai au si un efect calmant, reglandu-se chiar bataile inimii. Frecventa cardiaca reducandu-se cu 10-15 batai pe minut.

Un studiu mai vechi a aratat ca bebelusii care au fost imbratisati in timp ce li se faceau anumite teste la sange au plans mai putin si au avut un ritm cardiac mai regulat, comparativ cu micutii care nu au fost imbratisati. O imbratisare calduroasa si o mangaiere usoara pe spate faciliteaza circulatia sangelui catre organele vitale, prevenind astfel atacurile de inima. In acelasi timp, stimuleaza pozitiv sistemul nervos, fiind, adesea folosite si ca tehnica terapeutica de catre multi psihologi.

Imbunatateste starea de spirit. Atunci cand imbratisam pe cineva, creierul incepe sa elibereze mai multa serotonina (hormonul care raspunde de stare de bine, de calm, de liniste) si endorfine in sange, ceea ce creeaza placere si elimina tristetea, ajutand si la imbunatatirea imaginii de sine (imbratisarea fiind asociata inca din copilarie cu sentimentul ca suntem valorosi si iubiti).

Relaxeaza corpul. Imbratisarea are ca efect si relaxarea muschilor. Atunci cand esti imbratisat muschii se elibereaza de tensiunea acumulata in ei. Asta inseamna ca mintea se poate calma si gandi fara stres.

Intarirea sistemului imunitar. Cercetarile au aratat că hormonii “imbratisarii” sunt factori de reglare ai sistemului imunitar. Acest lucru inseamna ca imbratisarile au o insemnatate si mai profunda si nu ar trebui sa ezitam deloc atunci cand se iveste ocazia de a da sau a primi o imbratisare..

Benefica pentru batrani. Un experiment realizat la un azil de batrani din SUA, unde persoane de varste diferite le-au facut o vizita batranilor si i-au imbratisat cu afectiune. In rezultat, s-a descoperit ca batranii imbratisati aveau de trei ori mai multa energie, se puteau concentra mai bine, dormeau mai bine si erau mai putin stresati.

Si mai imbucurator este faptul ca toate aceste efecte terapeutice ale imbratisarilor dureaza mai mult decat imbratisarea propriu-zisa. Destul de incurajator, cat sa ne motiveze sa ne imbratisam cat mai mult in fiecare zi cu partenerul de viata, familia, vecinii sau de ce nu, sa experimentam asta si cu simple persoane care le intalnim pe strada. Intr-o lume consumerista si agitata, imbratisarile ar putea fi considerate puerile. Prin numeroasele exemple, demostrate stiintific, ne-am convins ca nu este deloc asa.  Sa ne imbratisam deci, cat mai des, pentru ca nu este vorba doar de apropiere fizica, dar si de crearea de punti catre inimi!

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!