desuflet
Postat: marţi, 22 oct 2019, ora 16:19

Descoperiri recente! Gandirea si emotiile pozitive au efect benefic asupra creierului, intareste sistemul imunitar si creste longevitatea vietii!

Potrivit cercetatorilor, creierul este cea mai putin rigida structura a corpului nostru. Acesta se reface anatomic si functional in permanenta. Asa ca zi de zi, ora de ora, este indicat sa ne supraveghem gandurile si sa le indreptam spre partea pozitiva, intrucat chiar si simpla stare de bine poate determina amigdala - sistemul de alarma a creierului, sa reduca intensitatea reactiilor si sa diminueze stresul.

Cultivarea gandirii pozitive, fireste, este un proces de lunga durata, intrucat, potrivit renumitului neurolog, Rick Hanson, inclinatia oamenilor spre negativism este o trasatura mostenita inca din cele mai vechi timpuri, cand predecesorii nostri erau pusi mereu in alerta pentru a se proteja de potentiale amenintari din mediu. Cu toate acestea nu trebuie sa ne descurajam, este indicat sa actionam treptat, cu multa rabdare si perspicacitate, iar exercitiul continuu (consecventa) este cel care va face diferenta. La modul practic, putem incepe sa experimentam gandirea pozitiva chiar de acum, cu lucrurile mici, care ne aduc placere. De exemplu, simplu fapt de a sta in natura si de a contempla un peisaj, sau de a ne lasa mangaiati de razele soarelui, de a ne juca cu un copil si a-l mangaia, chiar si o carte buna, ne pot provoca o traire de bucurie si extaz. Astfel ca, sentimentele pozitive produc hormonii starii de bine, iar acest lucru ne influenteaza functionalitatea intregului organism, aici regasindu-se imbunatatirea sistemului imunitar sau chiar cresterea longevitatii.

Gandirea pozitiva ne ajuta sa ne formam aptitudini si competente. Prin urmare, tot ceea ce gandim si tot ceea ce ni se intampla are o reprezentare in diferite zone ale creierului, mecanismele neuronale inregistrand anumite modificari. Cu pasi marunti, dar siguri, putem sa ne “educam” mintea astfel incat sa ne fie un aliat de nadejde. Asta doar daca invatam sa-i folosim corect capacitatile. Daca traim experiente de bucurie, liniste, implinire, instant, ni se deschide si orizontul posibilitatilor si a oportunitatilor. In aceasta directie au fost lansate numeroase studii. Unul dintre ele fiind cel al cercetatoarei Barbara Fredrickson, de la Universitatea din Carolina de Nord. Aceasta a format mai multe grupuri de studenti carora li s-au dat sa priveasca continuturi cu impact emotional pozitiv, negativ si neutru. Dupa care studentii au fost rugati sa se puna in una din situatiile care au fost prezentate si sa se gandeasca cum ar actiona in una din acele imprejurari. Cel mai mare numar de raspunsuri a fost dat de grupul care a trait sentimente de pace si multumire.

In schimb, gandirea negativa ne afecteaza in modul cel mai direct felul in care functioneaza creierul si, respectiv, perspectiva asupra vietii. Supararea si furia pot foarte usor sa ne consume energia si capacitatile creierului, ignorand sau neconstientizand multitudinea de solutii care pot fi gasite in depasirea anumitor impasuri ale vietii.

Un pahar poate fi pe jumatate gol, sau pe jumatate plin. Tu ce alegi sa vezi?

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!