desuflet
Postat: marţi, 19 nov 2019, ora 17:52

Cinci bijuterii ale României ascunse de ochii lumii. Locurile mai puțin explorate, dar care merita toată atenția turiștilor

Oricat de mult n-am calatori si oricate locuri n-am explora, niciodata nu e prea mult cand vine vorba de calatorii. Nu e nevoie sa ne avantam spre destinatii indepartate sau greu accesibile, terenul de exploatare este foarte generos, chiar si sub nasul nostru - in Romania. Atat de generos incat, se pare, o viata nu este de ajuns pentru a descoperi toate bijuteriile nestiute ale acestui plai mioritic.

Asa se face ca, multi dintre voi, poate, nici n-ati banuit ca exista comori nedescoperite chiar la o aruncatura de bat, totul e sa avem ochii larg deschisi si spirit de aventura. Daca nu, ne ajuta motorul de cautare momondo.ro, care ne prezinta cinci locuri din Romania pe care ar fi pacat sa le ratezi. Cu siguranta, te vor face sa te indragostesti si mai mult de Romania si sa te gandesti de doua ori cand vei alege vreo escapada de weekend in afara.

1.   Lacul Ochiul Beiului, Parcul National Cheile Nerei, Cascadele Beusnita si Bigar

Acest loc de poveste poate fi una dintre cele mai bune alegeri, daca ati decis sa petreceti un weekend departe de larma orasului si conectati cu natura. Aflat in Parcul National Cheile Nerei, lacul Ochiul Beiului va va fermeca prin elementul care il face unic, mai ales daca prindeti o zi insorita - culoarea turcoaz a apei. Aceasta culoare inedita este data, de fapt, de sedimentele care se gasesc pe fundul lacului si, care, fuzionand cu lumina soarelui, creaza un spectacol pe care nu trebuie sa il ratati. Se mai spune ca apa lacului nu ingheata niciodata, temperatura acesteia fiind mereu de 4-8 grade Celsius. Iar daca tot va gasiti in zona, cu putine insistente in cautari, veti fi recompensati cu alte doua atractii, amintirea carora va vor „bantui” inca multa vreme - cascada Beusnita si cascada Bigar.

Lacul Ochiul Beiului

 

2.   Castelul de lut, Valea Zanelor (la 50 de kilometri de Sibiu)

Inconjurat de muntii Fagaras de-o parte si de alta, nu departe de localitatea Porumbacu de Sus, din judetul Sibiu, se gaseste Castelul de lut, denumit cum nu se poate mai sugestiv - Valea Zanelor. Dupa cum marturisesc proprietarii, ideea a plecat de la casuta piticilor din Alba-ca-Zapada. Odata ajunsi pe taramul de poveste, veti gasi niste casute din lut cu turnuri, usi rotunjite si acoperisuri tuguiate. Toate materiale folosite la ridicarea obiectivului fiind exclusiv naturale. Fiecare camera sau apartament are intrare separata, de unde turistii vor fi recompensati cu o vedere superba catre raul Porumbacu si muntii Fagaras. Pe cat de fermecatoare este locatia, pe atat de interesanta este si povestea celor doi proprietari care, cu cativa ani in urma, satui de aglomeratia orasului, si-au vandut casa din Bucuresti si cu economiile pe care le mai aveau, au creat acest taram de basm.

Castelul de lut, Valea Zanelor

 

3.   Tunelul iubirii, Obreja, Caras-Severin

Odata ce ajungi aici si admiri bolta de vegetatie, lunga de 200 de metri, te convingi a cata oara ca mai mare mester faur de cat natura nu exista. Aceasta nu a lucrat singura, ci in complicitate cu trenurile care trec pe sub aceasta bolta care este fermecatoare in orice anotimp. Coltisorul de poveste este inscris pe lista comorilor ascunse din Europa. Ceea ce ne surprinde, poate, este faptul ca a fost descoperit absolut din pur hazard, de catre un cuplu de fotografi care, odata ce au dat de el, nu a tinut totul doar pentru el, raspandind fotografiile in lung si-n lat. Daca n-ar exista gura lumii care pe toate le stie, cu greu ai descoperi aceasta „bijuterie”, intrucat, in zona, nu exista marcaje, iar promovare - nici atat.

Tunelul Iubirii Caras Severin

 

4.   Laguna albastra a Transilvaniei, Aghiresu

La 30 de kilometri departare de Cluj, in comuna Aghiresu, se gaseste ceea ce multi o numesc - Laguna albastra a Transilvaniei. Mai exact, un lac format in urma exploatarii de caolin. In timp, in aceste gropi excavate s-a adunat apa pluviala, iar terenul nisipos care imprejmuieste lacul a fost sculptat maiestos tot de catre ploaie. Farmecul lacului este dat de apa albastra ce aminteste de Mediterana, culoare care este data de reziduurile de caolin. Dealurile de steril de culoare galbui -rosiatic, apa albastra, apa rosie (in apropiere mai exista si Laguna Rosie) ne creaza impresia ca acest loc este desprins de pe Marte. Din pacate, ca in multe alte situatii, locul este prost semnalizat si neamenajat pentru a atrage mai multi turisti.

 

 

5.   Satul Rimetea, judetul Alba

La granita cu judetul Cluj, satul Rimetea din judetul Alba este, poate, cel mai frumos sat din Transilvania, drept pentru care a si fost distins de catre Comisia Europeana cu premiul „Europa noastra”, este inclus si in Patrimoniul UNESCO. Rimetea este singurul sat din Romania care s-a invrednicit de o astfel de apreciere. Satul este o comoara veritabila, farmecul caruia a fost potentat si mai mult dupa ce 138 de case au fost restaurate in stilul traditional secuiesc, acestea fiind de un alb-omat, cu ferestre verzi, care nu te lasa sa-l parasesti prea curand. Nu este de neglijat nici natura care il strajuieste. Aflat la poalele muntilor Trascau, localitatea este imprejmuita de intinderi de granit de pana la 600 de metri si un peisaj cum nu se poate mai fermecator.

 

 

Iar daca vine vorba de a descoperi locuri incantatoare, ar fi valabil, de ce nu, si principiul de gasire a fericirii - nu cauta departe, totul e chiar sub ochii tai!

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!