desuflet
Postat: sâmbătă, 26 oct 2019, ora 15:47

Loc unic în Romania. Căsuțe vechi de peste 100 de ani, transformate într-un sat de vacanță pe vârf de munte

Daca e sa mixezi creativitatea, munca si pasiunea pentru traditiile culturale pe care ni le-au lasat strabunii drept mostenire, nu are decat sa iasa ceva uimitor. De asta ne convingem odata ce trecem de Cluj vreo 73 de km, spre comuna Salciua, Judetul Alba. Aici, la o altitudine de 900 de metri, in muntii Trascau, a fost construit un sat de vacanta cum nu mai gasesti in toata Romania - Cuibul Corbului sau Raven’s Nest, cum este cunoscut publicului larg.  Localnicii marturisesc ca in vremurile de demult, dar chiar si acum, in zona, puteau fi adesea zarite cuiburi de corbi, de unde si denumirea locului.

Peisajele de poveste, linistea care domneste peste aceste tinuturi, casele vechi de mai bine de 100 de ani readuse frumos la viata, transforma locul intr-o oaza de relaxare, unde dau navala atat romanii, dar si strainii care par si mai incantati de privelistea ce li se asterne in fata ochilor. Satul de vacanta este unic in Romania si un loc de poveste. O spun toti cei care ajung sa se conecteze pentru cateva zile cu energia acestor locuri magice.

Ca orice basm, incepem si noi cu… au fost odata doi investitori din Cluj, care s-au gandit sa puna pe roate un inedit complex turistic, cum rar mai intalnesti in zilele noastre. Povestea incepe in 2011,  atunci cand cei doi au cumparat terenuri in zona, dar si case vechi si suri din satele motilor, cu o arhitectura transilvaneana, din sec. XVIII-XIX, specifica zonei.  Acestea au fost scoase la lumina nu foarte usor, doar dupa lungi perioade de cutreierat satele si muntii din zona. Pentru ca multe dintre case au fost gasite in paragina, locuintele au fost aduse in noua locatie, unde, cu multa dibacie au fost reasamblate si restaurate. Chiar daca acestea au suferit unele modificari, arhitectura a ramas cea specifica zonei.

Satul de vacanta are trei case restaurate, acoperite cu sindrila, o sala de mese, o bucatarie in forma de octagon, un foisor de vara cu arhitectura hunedoreana. O sura traditionala, acoperita cu paie, gazduieste receptia complexului. Satul poate oferi cazare si mancare traditional romaneasca pentru 30 de vizitatori.  Prea putin ar spune unii care asteapta nerabdatori sa le vina randul, intrucat rezervarile se fac chiar si cu un an inainte. Curiosii trebuie sa stie ca sapte nopti petrecute in satul transilvanean, pentru luna iulie, pentru doua persoane ajunge sa coste 1500 de euro, all inclusive.

Pentru ca turistii sa ramana si mai impresionati, deasupra unor stanci, din apropierea satului de vacanta a fost amenajata o terasa de unde se pot admira Muntii Trascau si Apusenii, pe o raza de zeci de kilometri.

Imaginile din link-ul de mai jos vorbesc de la sine.

Spre deliciul vizitatorilor, aici se gaseste si un cinematograf in aer liber, pentru noptile calde de vara. Cine nu vrea un film, poate alege sa faca o baie fierbinte in jacuzzi, care se gaseste la fel, sus pe stanca.

Faptul ca satul de vacanta se afla pe munte, la o altitudine de 900 de metri, nu presupune ca turistii sa fie privati de anumite facilitati. Vizitatorii au aici toate comoditatile, de la curent, apa, internet, pana la televiziune prin satelit. Dar poate toate acestea sunt ultimele lucruri la care te gandesti, cand spectaculozitatea locurilor iti fura toate emotiile si gandurile.

Pe langa aceasta, vizitatorii pot avea parte intr-adevar de o experienta de neuitat, atipica unui sejur obisnuit, intrucat pot lua contact cu localnicii din zona, se pot implica in viata comunitatii locale, pentru a cunoaste traditiile si obiceiurile, portul si cantecul popular, mancarurile traditionale, dar si numeroasele basme si legende ale Transilvaniei.

In zona, se pot gasi si numeroase puncte turistice - Cascada de la vanatarile Ponorului, Pestera lui Zalmoxe (unde se gaseste cea mai mare colonie de lilieci din Europa, 5 specii si 65000 de exemplare) sau Valea Morilor sunt doar cateva  dintre acestea.

Turistii care ajung aici isi fac amintiri cat pentru o viata intreaga, mai ales strainii, care odata ce au pasit pe taramul de basm al satului de vacanta, raman cu gurile cascade si impresionati de ce gasesc aici, total diferit de ce sunt ei obisnuiti sa experimenteze. Drept marturie sta si video-ul de mai jos, facut de catre un cuplu venit tocmai din Australia - Stephen si Jess. Cei doi sunt vloggeri foarte populari in mediul on-line, care impartasesc numeroase experiente din calatoriile pe care le fac in jurul lumii.

Urmăriți video-ul începând cu minutul 3:40.

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!