desuflet
Postat: sâmbătă, 25 ian 2020, ora 18:33

Valorile formate în copilărie ne dictează viața. Cum să rupem cercul vicios și să ne construim destinul pe care-l dorim

Cu totii stim ca perioada copilariei are ecouri de-a lungul intregii vieti. Iar modul in care actionam ulterior ca adulti este determinat mai degraba de programele noastre mentale, decat de ceea ce ne propunem sa facem in mod constient, credintele si valorile dobandite din copilarie ajungand sa ne dicteze viata. In opinia psihologilor, tot ce am vazut, am auzit sau am invatat de la cei care ne-au crescut, se inmagazineaza ferm in “centrul de comanda” al creierului nostru si ne decide actiunea sau, dimpotriva, lipsa ei, in diferite situatii, pe tot parcursul vietii. Insa nu e totul pierdut - suntem capabili sa schimbam lucrurile daca actionam ferm si constient.

De exemplu, de cele mai multe ori, desi ne propunem sa mergem la sala de luni, setarile deja instalate in capul nostru sunt cele care dau comanda finala si care ne fac sa nu ajungem nici macar marti. Astfel, ajungem sa amanam sau sa nu facem o multime dintre lucrurile pe care ni le dorim. „Sunt atat de multe lucruri importante pe care nu le facem sau pe care le facem in mod repetat, desi ne-am propus sa nu le mai facem. Stim ca ne-ar face bine sa facem miscare, sau sa ne schimbam regimul, sau sa ne schimbam jobul, sa iesim dintr-o relatie si totusi, desi la nivel constient gandim si sustinem ca ar trebui sa facem un lucru, nu ajungem niciodata să-l facem“, declară psihologul, Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica.

Psihologul mai afirma ca, pe de o parte, intervine zona de confort, iar pe de alta parte, sunt si convingerile pe care le avem foarte adanc inradacinate inca din copilarie. Acestea ar putea sa ne limiteze experientele si miscarile in viata, asta daca nu intervenim ferm si nu ne rezolvam toate convigerile care ne blocheaza sau ne tin pe loc. „Consecintele vin din ceea ce amanam sa facem, anume sa privim dincolo de cortina si sa descoperim care ne sunt credintele pe care le-am «mostenit». Odata ce am privit acolo, este important sa facem curatenie si sa lasam in loc credinte care sa ne sustina procesul de crestere in viata. Cu cat amanam mai mult sa privim in spatele «cortinei», cu atat mai mult ne lasam pe mana programelor instalate“, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!