desuflet
Postat: luni, 11 nov 2019, ora 18:35

“Generația Internet” - captiva ecranelor. Efectele dezastruoase ale tehnologiilor asupra copiilor și tinerilor

Cu un ritm atat de accelerat in dezvoltarea tehnologiilor, nici copilaria nu mai e ce-a fost odata. Daca acum 20-30 de ani, parintii nostri alergau de pe cine stie unde sa raspunda la telefonul cu fir, de laptop nici ca a pomenit cineva, acum vremurile s-au schimbat. S-a ajuns atat de departe incat, “generatia Internet” cum sunt numiti de catre specialisti copiii si tinerii zilelor noastre, nu-si imagineaza viata fara smartphone, tableta sau alte dispozitive. Acestia mananca, isi fac temele, dorm cu smartphonul langa ei sau adesea, cu privirea sechestrata de ecranul albastru.

Specialistii avertizeaza ca prin folosirea excesiva a tehnologiilor, mediul real este furat de cel virtual, astfel ca tinerii nu mai sunt interesati sa dezvolte direct relatii sanatoase cu semenii lor, sa faca miscare, sa iasa in natura sau sa citeasca o carte buna.

Cercetarile au aratat ca folosirea fara moderatie a tehnologiilor in randul copiilor si a tinerilor, atrag numeroase efecte negative care, mai tarziu, s-ar putea sa le regretam si sa fie prea tarziu pentru a fi corectate.

Afecteaza creierul. Potrivit cercetatorilor de la The Journal of the American Medical Association, copiii absorb cu 60% mai multe radiatii de la telefon, decat adultii. Astfel ca expunerea indelungata la gatgeturi creste posibilitatea de a dezvolta tumori benigne sau maligne in creier sau ureche. Tot aici adaugandu-se si o capacitate de dezvoltare a gandirii si limbajului foarte scazuta.

Obezitatea. Poate fi unul din primele efecte foarte usor de observat chiar facand o simpla plimbare pe strada. Tot mai multi copii si tineri din zilele noastre sufera de greutate in exces, intrucat utilizarea fara limite a telefoanelor, tabletelor sau a altor dispozitive, restrang activitatile in aer liber. Stim foarte bine ca acestea sunt indicate pentru dezvoltarea musculaturii, a consumului de energie, dar si dezvoltarea sistemului pulmonar, imunitar sau circulator.

Agresivitatea. Multe dintre jocurile electronice care ii ademenesc pe copii si tineri au un continut ridicat de actiuni violente, iar un copil nu are inca discernamatul sa diferentieze viata reala de cea virtuala. Asa ca acestea isi vor pune amprenta in mod negativ atat pe copilaria multora, cat si pe viata ulterioara de adult.

Somnul insuficient. Vederea este una dintre simturile solicitate cel mai mult in timp ce stam cu nasul in ecrane. Multitudinea de imagini ce se succed foarte rapid, o sursa de iluminare artificiala, dar si pierderea notiunii timpului atunci cand retelele de socializare sau jocurile ne absorb fara sa ne dam seama, vor produce disfunctii in timpul somnului. Creierul nu va reusi sa se odihneasca si sa se recupereze eficient. Creierul va avea nevoie de mai mult timp sa se refaca, in urma acestor solicitari intense din punct de vedere sinaptic.

Dependenta. Folosirea in exces a smartphone-urilor sau a tabletelor creaza dependenta, de care cu greu poti scapa. Toate activitatile de divertisment facute prin intermediul tehnologiilor sunt concepute pentru a fi cat mai colorate, atractive, stimulente. Din punct de vedere comercial, poate fi justificabil felul in care sunt gandite, nu si moral. Dupa o perioada indelungata, folosirea in exces si refugierea in mediul virtual, ne poate ruina. Cel mai greu este ruperea acestui lant vicios, lucru care insa, nu este imposibil.

Afectarea auzului si a vazului. Persoanele care vorbesc minute indelungate la telefon sau asculta muzica la volum maxim sunt mai predispose sa dezvolte hipoacuzie atat la sunetele cu frecventa ridicata, cat si cele cu frecventa joasa. Iar expunerea indelungata la lumina albastra a telefoanelor sau tabletelor poate duce la miopie. Cu cat copiii petrec mai mult timp in aer liber, cu atat acestia sunt protejati de astfel de afectiuni.

Absenta interactiunii sociale. Comunicarea in zilele noastre ocupa tot mai mult din spatiul virtual, iar bucuria interactiunii propriu-zise cu semenii nostri pare a fi ceva greu de atins pentru “generatia alpha”, pierzandu-se considerabil si abilitatile de socializare directa.

Nimeni nu spune ca tehnologiile sunt rele. Dimpotriva, in ultimii ani, acestea au ajutat la inregistrarea de progrese uimitoare in multe dintre domenii cum ar fi - medicina sau stiinta. Cheia este insa, ca in multe alte situatii din viata - moderatia. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dar si a altor institutii vizate, s-a ajuns la concluzia ca un maxim admis ca si interval orar de folosire a gadget-urilor ar fi: intre 2-6 ani – o jumatate de ora pe zi,  6-12 ani- o ora pe zi, iar intre 12-18 ani, maxim 2 ore pe zi. Parintii sunt indemnati sa excluda tehnologiile din viata copiilor lor treptat, iar cel mai important lucru in acest proces este oferirea de alternative.

 

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!