desuflet
Postat: luni, 11 nov 2019, ora 13:39

Anxietatea și depresia în era abundenței materiale, sau ce ne lipsește pentru a fi cu adevărat fericiți

In ultimele decenii, progresul economic, stiintific si dezvoltarea tehnologiilor par ca vin sa sustina eforturile noastre in viata cotidiana - responsabilitatile zilnice (profesionale sau casnice) fiind mai usor de indeplinit, procesul de educatie, la fel, iar medicina inregistreaza si ea evolutii spectaculoase. O analiza la suprafata a situatiei actuale, ne da impresia ca viata s-a imbunatatit simtitor. Cu toate acestea, studiile scot la iveala o situatie paradoxala - 10% din populatia lumii sufera de depresie sau anxietate. Si mai paradoxal este ca acest fenomen are o forma mai accentuata in tarile bogate, unde rata depresiei si a anxietatii atinge o cota chiar si de 20%. Specialistii mai numesc depresia si boala secolului, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca numarul deceselor cauzate de aceasta maladie este intr-o continua crestere.

Trist este si faptul ca multe dintre cazuri raman nedepistate sau netratate. Statisticile aratand ca mai putin de o treime din persoanele care sufera de anxietate sau depresie primesc tratament si ingrijire.

Totusi, de unde vin aceste dezechilibre atat de grave, care pun stapanire pe tot mai multe persoane, cand piata de produse si servicii este atat de ofertanta? Unele cercetari ofera raspunsuri chiar surprinzatoare. Studiile au aratat ca posibilitatea de a alege intre ceea ce ne ofera piata, dar si procesul propriu-zis de deliberare afecteaza starea de bine, sentimentul de multumire se diminueaza simtitor. Aceasta in timp ce 66% dintre oameni isi doresc sa aiba parte de mai multe optiuni, dar si de situatii in care sunt pusi sa aleaga. Paradoxal, pe masura ce avem mai multe optiuni, starea de multumire scade. Iar asta din cauza regretului ascuns ca le-am ratat pe toate celelalte, se arata in cartea “Esti ceea ce traiesti”, de arhid. Adrian Sorin Mihalache.

Viata e o mare taina, un dar pentru care trebuie sa fim recunoscatori in fiecare minut al fiecarei zile pe care ne este data sa o traim in bucurie si implinire. Ori acest lucru la persoanele depresive care au mereu o stare de tristete, nemultumire, agitatie sau moleseala, nu se intampla. Aceste constatari ne duc direct la esenta vietii crestine - fara spiritualitate, implinirea vietii este imposibila. Simplitatea vietii, infranarea, o instrainare intr-o anumita masura de lume, ne fac sufletul mai puternic in fata tentatiilor materiale care se ivesc in fiecare zi, la fiecare colt. Pentru ca oricat nu am avea, mereu vrem mai mult. Iar pentru cei care se axeaza exclusiv pe lucrurile materiale, fericirea este ca o linie a orizontului care se indeparteaza tot mai mult in timp ce alergi nerabdator sa pui mana pe ea. Starea de depresie se instaleaza la cei care nu vad ceea ce au deja, focusandu-se pe ce nu au. Oameni puternici nu ne nastem, noi devenim prin consecventa noastra de zi cu zi in a evolua spiritual. Ca dupa o perioada de eforturi in acest sens, pana si contemplarea unui fir de iarba, a unei flori, ne pot aduce o profunda stare de liniste si fericire.

In mainile noastre stau starile afectiv-emotionale pe care alegem sa le traim. Ori acestea nu trebuie date de lucrurile din exterior, pentru ca sunt ca o himera, doar privind inauntru nostru cu dragoste si recunostinta, descoperindu-ne comoara ascunsa, ne vom simti impliniti. Iar primii pasi in depasirea depresiei sau a anxietatii sunt simpli. Schimbarea modului de a gandi (de la negativ, la pozitiv), perceptia cu care ne vedem pe noi insine si pe cei din jurul nostru, comportamentul generos cu ceilalti, ne pot face impliniti.  O arata si studiile care spun ca starea de bine de pe urma ajutorarii semenilor nostri dureaza mai mult si e mai intensa daca o facem in mod direct, generand un sentiment asemanator cu cel al unei vieti implinite, plus ca suntem si mai feriti de imbolnavire.

Omul este o fiinta spirituala, menita sa traiasca bucuria si implinirea deplina in aproprierea de spiritualitatea crestina. Ori daca nu, vom striga neputinciosi dupa fericire, auzindu-ne doar propriul ecou.

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!