„Hormonul tineretii” sau „hormonul somnului”, asa este numita de catre multi specialisti - melatonina, un hormon crucial pentru organismul nostru. Acesta este creat de glanda pineala din creier care ne ajuta sa ne controlam zilnic ciclul somn-veghe. Ceasul intern al corpului nostru (cunoscut si sub numele de ritmul circadian) influenteaza nivelul de melatonina secretat de glanda pineala, la fel si cantitatea de lumina la care suntem expusi în fiecare zi. În mod obisnuit, nivelurile de melatonina incep sa creasca odata cu lasarea intrunericului. Raman inalte pentru cea mai mare parte a noptii, dupa care, nivelul ei scade dimineata devreme, pe masura ce rasare soarele, lucru care va face sa va desteptati. Potrivit medicilor, cea mai mare cantitate de melatonina este secretata in intervalul 10-2 noaptea. Iata de ce este recomandabil ca la ora 10 sa va gasiti deja in pat, intrucat chiar daca dormim 8-9 ore pe noapte, crucial este la ce ora va culcati. Sa dormi de la 10 noaptea pana la 7 dimineata, nu este la fel cu a te culca la 12 noaptea si a te trezi la 9 dimineata, chiar daca teoretic, numarul de ore dormite este acelasi.
Principalul rol al melatoninei este acela de a induce starea de somnolenta si de a mentine un somn odihnitor, insa ea are si rol antioxidant si antiinflamator, fiind implicata si in procesul de reglare a tensiunii arteriale ori in cel de mentinere a temperaturii corpului.
In timpul zilelor mai scurte si mai intunecate ale iernii, corpul nostru poate produce melatonina mai devreme sau mai tarziu, ceea ce dezechilibreaza partial ciclurile dvs. naturale de somn. Drept rezultat, este posibil sa apara oboseala, scaderea energiei, schimbari de dispozitie sau alte simptome ale tulburarii afective sezoniere.
Melatonina este produsa in corp doar in timpul noptii. In cazul in care acest proces este perturbat, persoana vizata se poate confrunta cu insomnie sau o calitate scazuta a somnului.
Pentru a evita tulburarile de somn este indicat sa consumam alimente bogate in melatonina care ne ajuta sa dormim mai bine. Melatonina se gaseste in rosii, nuci, masline, orez, orz, capsuni, cirese, ceapa, laptele de vaca. Când corpul dvs absoarbe melatonina din aceste alimente este posibil sa incepeti sa va simtiti calm, avand o stare de somnolenta. Totusi, trebuie sa retineti ca atunci cand doriti sa va luati melatonina din alimente, gatirea lor la temperaturi inalte sau fermentarea afecteaza cantitatea disponibila de substanta. Ideal ar fi, pe cat este posibil, sa consumati aceste alimente in stare proaspata, neprocesata.
Dezechilibrele in producerea melatoninei si in procesul ei de functionare pot produce efecte devastatoare, de la declansarea depresiei sau a cancerului, pana la speranta de viata diminuata considerabil.
Chiar daca este un hormon care se gaseste in mod natural in organismul nostru, multe persoane au un nivel scazut de melatonina, confruntandu-se adesea cu insomnii. Vestea buna este ca melatonina poate fi gasita si sub forma de suplimente, care, spre deosebire de alte somnifere nu creaza dependenta. De retinut este totusi, ca suplimentele de melatonina pot interactiona negativ cu alte medicamente, asa ca cel mai bine este sa consultati un specialist care va va ajuta sa va rezolvati problemele lipsei de melatonina.
Mai jos aveti un video in care se vorbeste foarte explicit despre melatonina, atat de necesara noua pentru o „tinerete fara batranete”.
ADAUGĂ COMENTARIU