desuflet
Postat: joi, 02 ian 2020, ora 11:38

Dr. Joe Dispenza despre Efectul placebo. Gândurile și sentimentele ne pot imbolnăvi sau, dimpotrivă, ne vindecă

Dr. Joe Dispenza, despre efectul placebo - „81% dintre oameni raspund la fel de bine la placebo ca la un antidepresiv veritabil”

„Cand esti bolnav, cea mai dificila parte este sa gandesti mai presus de ceea ce simti. Daca nu poti sa faci asta, atunci corpul tau iti dicteaza viata.”

Pentru a ne trezi la realitate avem nevoie de un avertisment. Asa isi incepe discursul sau, dr. Joe Dispenza, un cercetator american, consultant, autor al mai multor best-seller-uri, speaker care a vorbit in mai mult de 33 de tari depre puterea fascinanta a corpului de a se vindeca, asta daca stim cum sa-l educam.

Joe Dispenza isi prezinta propria poveste de viata care l-a transformat intr-un erou si nu o victima, cum multi avem tendinta sa ne comportam odata ce boala ne loveste. Avertismentul de „trezire” i-a venit acum 34 de ani, cand participand in California, la o competitie de ciclism, l-a lovit din spate o masina, distrugandu-i sase vertebre, arca neuronala si numeroase alte fracturi. Pronosticul medicilor a fost sumbru - Joe nu va putea merge niciodata! Nu s-a grabit sa se opereze, lucru pe care, in calitate de medic, l-ar fi recomandat pacientilor. Dupa avalansa de ganduri pesimiste si scenarii descurajante, Dr. Joe Dispenza a ales sa paseasca in necunoscut, dupa cum el insusi marturiseste. A ales calea neconventionala, gandindu-se ca „puterea care a facut trupul, vindeca trupul”.

Dupa o munca titanica zilnica, dezvoltand si practicand temeinic anumite tehnici, a reusit sa-si educe mintea astfel incat a ajuns pana intr-atat incat si-a format noi retele neuronale. Pare incredibil, dar in 10 saptamani a inceput sa mearga, iar dupa 3 luni si-a reluat antrenamentele. Astfel ca si-a promis ca toata viata sa si-o consacre studiului despre legatura minte-corp.

„Gandul si sentimentele creaza boala sau ne pot insanatosi. Unul din privilegiile noastre ca fiinte umane este ca putem sa dam curs gandurilor noastre si o facem mereu. Din cauza marimii lobului frontal, acesta e centrul imaginatiei. Acesta reprezinta bijuteria fiintei umane, reprezinta 40% din creier. Acesta e atelierul, locul unde ne imaginam, speculam, cream, intentionam, suntem tensionati, ne controlam reactiile. Si acea parte a creierului e locul unde se afla constiinta. Si cand incepem sa ne gandim cum putem sa facem o schimbare, acea parte a creierului „se aprinde”, actioneaza ca un lider si aprinde mai multe retele de neuroni. Si cand incepem sa combinam noi retele de neuroni si cu noi secvente, noi tipare, noi combinatii, incepem sa ne schimbam mintea, caci mintea e creierul in actiune, deci facem asta inerent. Incepem sa ne gandim la un nou mod de a fi.

Problema e ca majoritatea nu combina intentia cu o emotie puternica. In momentul cand simtim acea realitate viitoare, in momentul prezent, produsul final al unei experiente se numeste sentiment sau emotie. Corpul incepe sa creada ca traieste o realitate viitoare. Repetitia acelui ciclu de-a lungul timpului, incepe sa creeze noi circuite. Iar creierul nostru crede ca experienta s-a intamplat deja. Acea emotie puternica trimite un semnal corpului si-l instruieste sa produca noi gene si-l pregateste pentru eveniment. De ce e atat de important? Creierul e organizat sa reflecte tot ce stim in viata. Creierul e o arhiva a trecutului, detine toate cunostintele pe care le-am acumulat si tot ce am trait pana acum. Daca ne trezim in fiecare dimineata si parcurgem rutina si toate alegerile pe care le-am facut si ieri, mediul extern stimuleaza circuite diferite in creier si ne face sa gandim sau sa simtim in functie de ceea ce stim. Atat timp cat aveti aceleasi ganduri, mentineti acelasi stil de viata, gandurile voastre va afecteaza sanatatea si destinul. Creierul e arhiva trecutului, oamenii care nu sunt definiti de o viziune a viitorului, traiesc doar din amintirile trecutului si gandesc in trecut, iar sentimentele si emotiile rezulta din experientele trecute. Daca va treziti dimineata si va simtiti exact ca in dimineata anterioara, inseamna ca nu se intampla nimic nou in viata voastra. Si aceste emotii care rezulta din experientele trecute va conduc gandurile si comportamentele, deveniti previzibil. Ciclul repetitiv al gandirii creeaza o stare de fapt.

Gandurile sunt limbajul creierului, iar sentimentele sunt limbajul corpului. Multi dintre noi am experimentat lucruri care ne-au marcat emotional - simtim teama, furie, amaraciune, frustrare, nesiguranta. Aceste emotii devin parte a identitatii noastre. Dupa ce se gandesc la anumite lucruri, care stimuleaza anumite circuite neuronale, creeaza nesiguranta, dupa care se simt nesiguri. Cand se simt nesiguri, creeaza ganduri despre nesiguranta, care produc si mai multe substante care ii fac sa se simta si mai nesiguri, iar repetitia acestui ciclu conditioneaza corpul sa devina subconstient - mintea nesigurantei. Apoi acea persoana spune ca e nesigura. De fiecare data cand stabilesti ca esti intr-un anume fel, stabilesti destinul de urmat pentru mintea si corpul tau.

Anatomia multor oameni, in mare parte e dictata de trecut si daca nu va defineste o viziune a viitorului, cu o noua posibilitate in viata, ramai doar cu un vechi circuit in creier si cu emotiile din trecut. Intrebarea e - poti sa crezi intr-un viitor nevazut sau pe care simturile nu-l pot percepe, dar te-ai gandit la el de suficiente ori incat creierul tau s-a schimbat ca s-a arate ca si atunci cand experienta deja s-a si intamplat?

Cele mai recente cercetari arata ca ne putem schimba creierele prin simpla gandire. Daca ne gandim la o noua posibilitate si creierul nostru incepe sa produca noi secvente, noi tipare, noi combinatii, iar tu incepi sa-ti planifici comportamentele si sa repeti in mintea ta cine vei deveni in viata. Actiunea de repetitie mentala, stimuleaza circuitele neuronale din creier, ca sa va dea impresia ca evenimentul s-a intamplat deja. Prin repetitie creati un software. Creierul nu mai e doar o arhiva a trecutului, e o harta catre viitor. Si daca ar fi sa incepeti sa acceptati viitorul la nivel emotional, inainte sa se manifeste, nu asteptati vindecarea ca sa va simtiti reintregiti, nu asteptati o noua relatie ca sa simtiti iubirea, nu asteptati un nou moment mistic pentru a simti uimirea, nu asteptati un succes ca sa va simtiti puternici.

Acesta e modelul de realitate cu cauza efect care asteapta ca cineva din exterior sa schimbe ceva ce simtim in interior, cand ne simtitm diferiti in interior suntem atenti la factorul care a cauzat asta. E o amintire. Asa cream amintirile asociative. Sa-i instruim pe ceilalti sa-si educe emotiile corpului, cum arata acel viitor inainte sa se manifeste. Daca pot face asta, corpul lor pe masura ce mintea subconstienta incepe sa creada ca traieste in viitor, in clipa de fata si incepe sa transmita semnale noilor gene si care incep sa schimbe corpul, ca sa arate de parca evenimentul a avut loc deja.

Puteti selecta noul potential in campul cuantic, sunt posibilitati infinite, puteti sa acceptati la nivel emotional realitatea, inainte sa se manifeste. Iar voi va schimbati corpul doar prin ganduri. Daca exista probe fizice, neurologice, biologice, chimice, genetice, in corpul si creierul vostru ca sa arate ca experienta a avut deja loc, atunci relaxati-va, pentru ca acea experienta va ajunge la voi si va va gasi la un moment dat.

Trebuie sa se manifeste intr-un mod neasteptat, pentru ca daca ne asteptam nu mai este nimic nou, e ceva cunoscut. Trebuie sa ne ia prin surprindere, pe neasteptate, sa ne convinga ca tot ce am facut in interior, produce acelasi efect la exterior. Nu cred ca exista persoana pe lume care este exclusa din acest fenomen. Invatarea e un lucru, dar cand luam informatiile si le aplicam, le personalizam, le demonstram, asta inseamna ca vom initia anumite actiuni, si cand ne schimbam comportamentul astfel incat sa devina una din intentiile noastre, vom trai o noua experienta.

Filosofia, asimilarea informatiilor, creeaza noi sinapse in creier. Asta inseamna invatarea, care creaza noi circuite in creier, iar rememorarea le mentine functionale. Cand noile circuite formate de creier prind viata, creierul produce un hormon, iar acesta este numit sentiment sau emotie. Cand experienta reuseste sa ne provoace o emotie inseamna ca ne invatam corpul sa inteleaga la nivel chimic ceea ce mintea noastra deja a inteles. Cunoasterea e pentru minte, iar experientele sunt pentru corp. Prin urmare, cartea despre compasiune nu e doar teorie, simtiti compasiune. Cartea despre leadership nu mai e doar informatie filosofica, ci deveniti un leader. Cartea despre parintele rabdator nu mai e doar o conversatie cum veti deveni mai rabdatori, simtiti cum depasiti nerabdarea.

Daca veti reproduce aceeasi experienta repetat, veti incepe sa va conditionati corpul la nivel neurochimic, sa stie ce sa faca la fel de bine ca mintea. Cand corpul stie la fel de bine ca mintea, cele doua parti fuzioneaza. Acum, devine o trasatura inerenta. Asta esti, e ceva firesc. Ai facut-o de atatea ori incat nu te mai gandesti la asta, a devenit un program subconstient. Si cum memorati o ordine neurochimica interna, mai importanta decat orice conditie din mediul exterior, atunci incepeti sa stapaniti aceasta filosofie. Scopul e sa ajungeti de la filosof - la maestru, de la cunoastere - la experienta, de la minte - la corp si la suflet.”

 Dr. Joe Dispenza aminteste aici si de impactul colosal pe care il poate avea stresul asupra starii noastre de sanatate.

 „Cred ca cel mai mare obstacol si gestionarea lui e hormonul stresului. Stresul apare cand corpul e scos din homeostaza. Avem stres fizic, chimic si emotional. Toate acestea ne scot corpul din echilibru. Toate organismele din natura tolereaza stresul pe termen scurt. Fiintele umane sunt unice, pentru ca ne putem programa raspunsul la stres doar gandindu-ne. Ne amintim ceva din trecut sau ne facem griji pentru ceva din viitor. Prin simplele noastre ganduri, stimulam aceleasi substante. Si cand declansam raspunsul la sters si nu-l putem opri, inseamna ca ne imbolnavim singuri. Niciun organism din natura nu poate trai sub stres o perioada lunga de timp. S-a dovedit stiintific ca hormonii de stres afecteaza genele si produc boli, asta inseamna ca gandurile noastre ne pot imbolnavi. Intrebarea e - daca gandurile ne pot imbolnavi, e posibil ca gandurile sa ne insanatoseasca?

Putem vorbi despre toate la nivel filosofic, dar cand esti bolnav, cea mai dificila parte este sa gandesti mai presus de ceea ce simti. Daca nu poti sa faci asta, atunci corpul tau iti dicteaza viata.  Nu-i nimic rau in asta, dar sa spunem ca e o persoana care si-a folosit gresit energia, emotiile si stilul ei de viata, in utimii zece ani, la final se imbolnaveste. Dezechilibrul continuu a batut la usa geneticii atat de des, incat a reusit sa programeze gena si sa obtina boala. A durat 10 ani ca sa se imbolnaveasca. Sa zicem ca reusesti sa schimbi undele cerebrale si ajungi dincolo de mintea analitica, fiindca ai tot exersat meditatia zilnic. Si sa zicem ca ajungi in acel moment suprem, al momentului prezent, acum, cand uiti toate programarile, relatiile, uiti tot ce ai facut ieri. Esti atat prezent incat nu mai ai corp, nu mai ai chip, esti constiinta pura. Acela e momentul cand constiinta se uneste cu o constiinta suprema. Acela e momentul cand constiinta ta patrunde in subconstient si te afli in sistemul de operare unde pot aparea schimbarile adevarate. Cand practicam deprinderea de a regla si schimba undele cerebrale, cand vine vremea sa ne vindecam, indiferent cat de bolnavi n-am fi, de fiecare data cand o facem va fi mai usor. Cu alte cuvinte e nevoie de pregatire.”

 O dovada vie care ilustreaza puterea colosala a mintii si a emotiilor in tratarea bolilor este efectul Placebo pe care dr. Joe Dispenza l-a studiat faorte intens, scotand la un moment dat si o carte pe acest subiect, care s-a bucurat de o mare popularitate.

 „Putem da cuiva o pastila de zahar, putem sa-i administram o injectie salina, sa-i facem o operatie sau un tratament fals, iar un anumit procent dintre acestia vor accepta si vor crede ca primesc tratamentul cu subsante adevarate si incep sa-si promoveze sistemul nervos vegetativ sa produca propriile substante chimice, identice cu cele despre care cred ca le-au fost administrate. Intrebarea e - substanta respectiva face vindecarea sau capacitatea inerenta a corpului de vindecare? Substanta nu face vindecarea, gandul face vindecarea. Daca acea pastila bazata pe conditionare e un simbol, care reprezinta o posibilitate viitoare, o putem numi intentie. Un anumit procent din acele persoane se vor entuziasma, vor gasi inspiratie. Vor incepe sa simta speranta, vor incepe sa multumeasca pentru ceva ce se va intampla in viitor si vor combina intentia cu o emotie puternica. Acela e momentul cand depasesc anatomia legata de trecut si o accepta pe cea a viitorului. Intrebarea ramane - daca e nevoie de o pastila cu zahar sau de o injectie salina sau de un tratament fals pentru a declansa aceasta schimbare? In studiile legate de depresie, cand oamenii primesc placebo, 81% dintre cei care-l primesc raspund la fel de bine la placebo ca la un antidepresiv veritabil. Ce inseamna asta? Inseamna ca produc propriile antidepresive, iar corpul lor si sistemul nervos sunt cei mai buni farmacisti din lume. E adevarat ca persoanele care sufera de depresie au luat placebo 6-8 saptamani si au combinat zilnic intentia cu o emotie puternica. Au acceptat si s-au lasat convinse ca primesc o substanta adevarata si asta le-a produs schimbarile anatomice. Daca dureaza 6 saptamani sa vindecam depresia prin accederea la o noua stare, ar fi bine sa intelegem ca dureaza pana la 6-8 saptamani sa accedem intr-o noua stare in fiecare zi ca sa schimbam o afectiune din interior. Efectul placebo se bazeaza pe convingeri si convingerile multora sunt bazate pe experiente trecute. Avem experiente in viata care ne marcheaza din punct de vedere neurologic si emotional. Tindem sa gandim si sa simtim pe baza acelor experiente. Gandurile si sentimentele noastre creeaza o stare, de fapt. Combinandu-le, se formeaza o atitudine. O serie de ganduri pozitive, combinate cu o serie de sentimente pozitive s-ar forma o convingere (ganduri pe care le gandim repetat si raman inscriptionate in creier). Limitele convingerilor sunt sentimentele. Cand ne schimbam convingerile, nu ni se pare firesc. Repetarea gandurilor si sentimentelor, conditioneaza corpul sa ia locul mintii in mod subconstient. Deducem ca convingerile sunt stari ale subconstientului, de fapt. Convingerile ne formeaza perceptiile. Cand incepeti sa studiati efectul placebo realizati ca exista studii care demonstreaza iar si iar ca sunteti capabili sa va vindecati, gandul e mai puternic decat substanta.

Daca oamenii incep sa ia in calcul acest concept si realizeaza ca se pot vindeca singuri, schimband si regland starile interne, vor incepe sa produca propriile substante impotriva durerii, depresiei sau a inflamarii. Oamenii care lucreaza intr-o corporatie incep sa se imbolnaveasca in acelasi timp. Nu virusurile creaza boala ci sistemul lor imunitar e compromis, pentru ca sunt stresati in acelasi timp. Asta permite bacteriilor sa se multiplice in interiorul lor. Daca le explicam oamenilor cum functioneaza efectul placebo, am putea sa-i invatam cum sa-l aplice. Acesta se bazeaza pe trei lucruri - conditionare, (ii dai cuiva o pastila si se observa o imbunatatire) asteptare (incepi sa te astepti la ceva, corpul tau se pregateste pentru acel eveniment care se va intampla). Al trei-lea factor e sa dam semnificatie unui lucru. Daca spui cuiva, uite-ti receptorii de la terminatiile celulelor nervoase, iar serotonina trebuie absorbita in spatiul sinaptic... te uiti la grafice si dai o semnificatie de a lua pastila aceasta. Vei produce un rezultat mai bun. Daca ii invatam pe oameni sa alega in loc de cea mai negativa experienta, cea mai pozitiva experienta din viata lor si sa o si accepte, in loc sa creeze anxietate, vor crea bunastare si vindecare.”

In calitate de cercetator, dr. Joe Dispenza si-a adus contributia la ultimele descoperiri din domeniul neurostiintei, epigeneticii si fizicii cuantice, pentru a explora fenomenele care stau in spatele remisiunilor spontane. Descoperirile lui ii ajuta pe oameni sa se vindece de boli, afectiuni cronice sau chiar boli terminale, astfel incat sa-si dezvolte constiinta, sa se poata bucura de o viata implinita si fericita.

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!