Dacă schimbăm mediul, schimbăm expresia celulelor. Eu sunt stăpânul genelor mele, nu sunt o victimă a lor. Sunt cel care poate schimba mediul și, cel mai important, pot schimba percepția asupra mediului, iar asta influențează soarta celulelor.
Dr. Bruce Lipton
Cunoscutul biolog american, Bruce H. Lipton, sustine ca nu trebuie sa ne sperie gandul ca am putea mosteni vreo boala genetica, intrucat incidenta ar fi de doar 1 la suta. Cercetatorul mai spune ca aproape toate bolile le facem cu propria minte si adoptand un stil de viata haotic. Avem, mai jos, explicatia pe larg a biologului:
“Anatomia organismului e simpla. Organismul isi adapteaza anatomia la mediul inconjurator. O celula “citeste” mediul si isi modifica activitatea conform acestuia. Depinde de sistemul nervos care transmite informatia despre mediu in interiorul corpului. Astfel, celulele isi modifica anatomia in functie de ce se intampla la exterior. Apare aici o problema. Constiinta e o interpretare. Mintea mea interpreteaza mediul si nu trimite informatii reale, ci propria mea interpretare. De ce este asta relevant? Pot trai intr-un mediu sanatos, care ma sprijina, dar daca-l percep ca un mediu negativ, atunci, celulele din corpul meu, nu stiu ca e un mediu sanatos, ci vad doar perceptia mea asupra lui. Perceptia devine foarte importanta, fiindca celulele noastre nu intra in contact direct cu mediul, ci depinde de interpretarea sistemului nervos pentru a se adapta.
Daca schimbam perceptia, mentalitatea si convingerile noastre legate de viata, schimbam semnalele care ajung in creier si reglam functiile celulelor. Nu sunt o victima a genelor mele, pot schimba mediul inconjurator si perceptia despre el. Pot controla activitatea genelor ereditare. Nu sunt o victima a ereditatii, ci stapanul activitatii mele genetice.
Exista mintea care se afla intre celule si mediu. Mintea are doua elemente interdependente, care lucreaza impreuna, dar au functii diferite si invata in mod diferit. Una e mintea constienta si alta e mintea subconstienta. Diferenta e profunda. Mintea constienta e realitatea noua creata de creier. Creativitatea e raspunsul mintii constiente. Aceasta ne face mai puternici decat celelalte organisme. Constiinta creativitatii ne permite sa functionam nu doar pe baza de stimul-raspuns ca restul animalelor.
Sa vedem ce este cealalta minte – mintea subconstienta. E mintea de tip inregistrare- playback. E mintea obisnuintelor. Invatam un comportament si dupa ce mi l-am insusit, apas pe un buton si acel comportament se desfasoara. Nu conteaza daca e bun sau rau, il voi face in acelasi fel. Cand privim lumea, pot sa ma uit prin mintea constienta, sa-mi exprim dorintele si sa spun - asta vreau de la viata! Ori, asa cum fac multi dintre noi, fara sa-si dea seama, privesc prin prisma mintii subconstiente. Avem programe pentru a interpreta viata si a raspunde vietii. De ce este asta atat de important? Programele din subconstient vin din descarcarea comportamentelor altor personae – mama, tata, frati, surori, comunitatea. In primii 7 ani din viata ai descarcat aceste comportamente prin a observa alti oameni. Prin urmare, raspunsurile comportamentale din subconstientul tau, nu sunt dorintele tale, sunt doar copii ale comportamentelor altor personae. Cand operez din mintea constienta si imi controlez viata asa cum imi doresc, dar apoi operez din mintea subconstienta si actionez pe pilot automat. Asta inseamna ca deschid programe pe care le am de la alti oameni si care nu neaparat ma avantajeaza.
De ce sa fug de mintea subconstienta? As putea sa-mi folosesc doar mintea constienta. E o idee foarte buna, dar apare o problema. Cand gandesc, angajez constiinta, e simplu. Cand mintea constienta gandeste, subconstientul e pe pilot automat, programul din fundal. Constiinta gandeste, dar subconstientul continua activitatea de mers, condus, comunicare cu alte persoane. N-am nevoie de constiinta pentru asta. Deja am programul care face asta. De aici vine problema - programele din subconstient vin de la alti oameni, mai mult de jumatate dintre acestea, 70% sunt factori negativi care ne saboteaza. Motivul pentru care rulez aceste programe este ca mintea mea gandeste 95% din zi. Daca partea constienta a creierului gandeste si subconstientul ruleaza programe, nu pot sa-mi observ propriul comportament. Observatia mea e ocupata si nu ma pot analiza. 95% din zi actionam din subconstient. Cati dintre noi, trezindu-ne dimineata nu ne-am spus - azi imi voi urma visurile si dorintele, voi gasi iubire, voi gasi cel mai bun job, voi fi sanatos! Ca seara sa ne intoarcem cu coada intre picioare si nimic din toate acestea nu s-au intamplat. Perceptia noastra este ca s-a intamplat nu din vina mea, Universul e cel care nu m-a ajutat. Totul e ca 95% din zi am actionat din subconstient, ne-am ranit singuri. Suntem prezenti doar cand gandim mai putin, cand gandim mult trecem la programe nocive. Daca gandesc, pierd controlul si trec la subconstientul cu comportamentele sale negative.
Cand privim in oglinda si ne vedem singuri, ne inselam. Adevarul e ca suntem formati din 50 de trilioane de celule. Suntem comunitati prin definitie. Compozitia chimica a sangelui este influentata direct de perceptia vietii de catre mine, iar asta imi schimba profilul genetic. Imi schimb gandurile, imi schimb compozitia sangelui, e foarte simplu! Perceptiile negative, mania, jobul nepotrivit, elibereaza substante chimice care opresc cresterea celulelor, doar e nevoie sa le inlocuim pe cele care mor, afectand astfel si sistemul imunitar, il blocheaza. In trecut, eram expusi la teama perioade foarte scurte. Astazi, factorii de sters sunt prezenti peste tot, in fiecare zi. Asta inseamna ca in fiecare zi ne compromitem sistemul imunitar si cresterea celulelor. Iar drept rezultat ne confurtam cu atatea si atatea boli.
Mai putin de 1% din boli sunt cauzate de genetica. Totul se datoreaza stilului de viata. Nu exista gena care sa cauzeze cancerul. Ceea ce numim gena de cancer este, de fapt, gena legata de stres. Cand sunt intr-o situatie stresanta, gena poate precipita cancerul. Noi suntem in masura sa cream cancer sau sanatate. In cazul traumatismelor sau a transplantelor, tot ce este legat de fizic, medicii pot face minuni. Dar in cazul bolilor ca diabetul, cancerul, Alzheimer, bolile cardiovasculare, nu au legatura cu traumele, au legatura cu mintea!"
ADAUGĂ COMENTARIU