desuflet
Postat: joi, 06 feb 2020, ora 13:05

(Foto-Video) Cum arătau casele oamenilor pe teritoriul actual al României cu 4500 de ani în urmă

Ce-ar fi sa ne teleportam in timp si sa ajungem tocmai in neolitic? Acest lucru este posibil odata ce ajungeti nu departe… in Olt. Mai exact, in curtea muzeului din Draganesti, unde se gaseste o asezare incropita dupa specificul perioadei de piatra, cu colibe joase, lipite una de alta, ce are pereti impletiti din trestie. Aceasta reprezinta, de fapt, o ulita din satul neolitic si este unica in Europa.

Odata ajunsi aici veti putea admira cele sase bordeie, nu mai inalte de 1.60 metri, atat cat era inaltimea maxima a oamenilor in acele timpuri. La constructia acestora s-a respectat intocmai specificul perioadei, fiind folositi doar chirpici din trestie impletita si pari batuti in pamant, iar printre impletituri s-a pus tot pamant. Si exteriorul a fost pictat tot dupa specificul acelei perioade - de peste 4500 de ani.

Casele, care au fost construite in aproape un an de catre directorul si angajatii muzeului, sunt destinate diverselor categorii sociale. De la pescari si vanatori, pana la olari si agricultori. In interiorul bordeielor se gasesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale acestora cum ar fi - mese, altare de cult, unelte pentru gospodarie si pentru practicarea diferitelor indeletniciri. A fost reconstituită chiar si o locuinta lacustra, folosita in acea perioada pentru depozitarea proviziilor, intrucat, fiind ridicate pe vai, asezarile se inundau frecvent. Pentru a reda cat mai in detaliu viata din acele vremuri, aici a fost amenajat chiar si un mormant specific acestei culturi, groapa fiind ovala si acoperita cu Plexiglas. In interior se gaseste chiar si un schelet, provenind tot din acea perioada. Acesta are picioarele si bratele aduse la piept, in pozitia fatului, potrivit aceleeasi traditii.

Casele nu aveau tavane, insa acestea erau bine captusite la interior cu diverse materiale. Fiecare coliba avea vatra, cuptor, lavita, iar patul era construit din pământ ridicat, peste care aşezau piei sau rogojini, pat pe care ne-ar fi greu sa ne imaginam ca putem dormi, cu confortul din zilele noastre.

Cel care a venit cu ideea constructiei unui astfel de asezamant stravechi, specific culturii Gumelnita (urmele careia au fost descoperite in zona), este Traian Zorzoliu, director al Muzeului Campiei Boianului Draganesti-Olt.

Parintele primului parc neolitic din Europa, Traian Zorzoliu, este un mare cunoscator, fiind muzeograf, pictor profesionist cu 3.500 de picturi la activ. A înfiinţat, în total, zece muzee şi a contribuit la crearea multor altora.

Amenajarea a costat 15.000 de lei, dintre care 10.000 lei au fost acoperiti de Consiliul Judeţean Olt, iar restul au venit din sponsorizări. Biletul de intrare în satul neolitic care te teleportează înapoi în timp costă doi lei.

 

ADAUGĂ COMENTARIU

Abonare Newsletter

Primește pe email cele mai relevante articole!